Плодородненська сільська військова адміністрація

Запорізька область, Мелітопольський район

Про поширення правдивої інформації про Україну у всесвітній мережі Інтернет

Дата: 10.09.2018 10:31
Кількість переглядів: 484

     На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 03.08.2018 № 28703/1/1-18 про вжиття заходів, наведених у листі Міністерства інформаційної політики від 12.07.2018 №02-06/12-07, щодо поширення правдивої інформації про Україну у всесвітній мережі Інтернет, повідомляємо вас про таке.

    Представники громадськості та неурядових організацій, що опікуються розміщенням на «Wikipedia» інформації про Україну, та, зокрема, російську агресію, звернули увагу на правову перепону використання офіційної інформації органів державної влади у якості матеріалів, що можуть оприлюднюватись на цьому ресурсі.

     Проблема полягає у правовому регулюванні поширюваної на офіційних сайтах міністерств та відомств публічної інформації. Зокрема, за офіційними правилами (https://bit.ly/2NmXL7J), якщо особа не володіє авторськими правами на матеріали, що використовуються на «Wikipedia», то такі матеріали мають розповсюджуватись на умовах вільних ліцензій, про що обов’язково має бути зазначено у першоджерелі.

Вільна ліцензія є сукупністю умов поширення об’єктів авторського права, який передбачає їх вільне поширення, використання і переробку цих творів. Таким чином, при публікації матеріалів з офіційного джерела, наприклад, сайту державного органу, сайт має підтверджувати право третіх осіб на розповсюдження матеріалів,, тобто містити ремарку про доступність контенту на умовах відкритих ліцензій.

     Позитивним прикладом може слугувати сайт Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства оборони, Міністерства інформаційної політики та ряду інших державних установ, які вже застосували вільну ліцензію до поширюваних на цих сайтах матеріалів.

      Водночас, далеко не усі міністерства та відомства передбачили таку опцію, що, по суті, забороняє використання їх матеріалів на «Wikipedia».

     З метою вирішення проблеми, та підтримуючи пропозицію зацікавленою громадськості, просимо Вас сприяти розбудові українського сегменту «Wikipedia». На сьогоднішній день критичною є потреба зміни ліцензійних обмежень щодо матеріалів, які публікують органи державної влади та місцевого самоврядування на власних сайтах.

     З огляду на це, просимо розмістити на власних веб-сайтах, а також акаунтах у соціальних мережах (особливо «Facebook» та «YouTube») таку інформацію: «Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше», а також довести цю інформацію до підпорядкованих установ та організацій.

     Зміна умов поширення матеріалів на вільну ліцензію збільшить можливості для популяризації українського наративу за у світі. Це також нівелює парадоксальну ситуацію, коли держава агресор та контрольовані нею служби без відома української держави використовують будь-які матеріали, оприлюднені українськими структурами, проте автори Wikipedia не можуть використовувати у статтях опубліковані фото без запиту щодо надання дозволу на їх використання.

Зазначена пропозиція цілком відповідає положенням Закону України «Про публічну інформацію», статтею 4 якого зазначено, що доступ до публічної інформації здійснюється на принципах прозорості та відкритості діяльності суб’єктів владних повноважень, а також вільного отримання, поширення та будь- якого іншого використання інформації, що була надана або оприлюднена відповідно до цього Закону крім обмежень, встановлених законом.

     У разі ж, якщо поширювана органами влади інформація має інші умови розповсюдження (наприклад, текстові, фото-, чи відеоматеріали, авторські права на які належать третім особам), то достатньо лише зробити про це відповідну ремарку під такими матеріалами.

     Просимо підтримати цю ініціативу та сприяти поширенню об’єктивної та достовірної інформації про Україну в мережі Інтернет


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано