Пам'ятка для населення по профілактиці гепатиту
Пам'ятка для населення по профілактиці гепатиту
Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) - гостре інфекційне захворювання вірусної етіології, що характеризується ураженням печінки та травного тракту і часто проявляється у вигляді жовтяниці.
Механізм зараження - фекально-оральний.
Джерелом інфекції - є хвора людина на будь-якій стадії захворювання.
Захворюваність на гепатит А виникає при вживанні інфікованої збудником питної води та харчових продуктів.
Хвороба передається через предмети домашнього вжитку (посуд, іграшки, білизну, рушники загального користування, дверні ручки тощо).
Зазвичай хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,50С протягом перших 2-3 днів, з ломотою в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, можлива блювота, біль, важкість у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю пива). Можливе свербіння шкіри.
Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів). Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.
Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов`язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.
Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах). Кожних 8-10 років в осінньо-зимовий період спостерігається різкий підйом захворюваності.
Як уникнути зараження вірусом гепатиту А
1. Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип'ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).
2. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
3. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану).
4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.
5. Суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
6. Не займатись самолікуванням. При появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.
Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації. З метою специфічної профілактики ВГА створена вакцина, яка дозволяє знизити рівень захворюваності в декілька разів. Ця вакцина з категорії рекомендованих, тому може закуповуватися лише за власні кошти.
Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття фруктів та овочів.