Обережно – холера!
Обережно – холера!
Холера - особливо небезпечна гостра інфекційна хвороба, що характеризується зневоднюванням організму, що при відсутності своєчасного лікування може призвести до смертельного результату.
Широкому розповсюдженню холери сприяє вкрай незадовільний санітарно-комунальний стан територій, зокрема, недостатнє забезпечення населення доброякісною питною водою, аварійний стан каналізаційних мереж, суттєві недоліки в санітарній очистці населених пунктів, відсутність локальних очисних споруд в інфекційних стаціонарах.
Джерелом також є хворі і бактеріоносії, які можуть не мати жодних симптомів захворювання, безперервно виділяючи в навколишнє середовище все більше і більше збудників холери. В цьому випадку поширенню інфекції сприяють погані санітарно-гігієнічні умови проживання, висока скупченість населення, великий потік мігрантів з ендемічних районів (Африка, Латинська Америка, Південно-Східна Азія).
Холера занесена в список карантинних інфекцій. Бактерії, що її викликають (холерні вібріони) викликають ураження тонкого кишківника, з розвитком клініки гострої інтоксикації, водянистою діареєю, рясною блювотою і дуже швидкою втратою рідини організмом. Інкубаційний період дуже короткий, від 2-3 годин до 1-2 діб. Важкість захворювання індивідуальна для кожної людини. Симптоми хвороби можуть бути як стертими, так і яскраво вираженими.
Після перенесеного захворювання в 4-5% випадків люди стають хронічними носіями вібріона. В інших випадках перенесена хвороба виробляє стійкий імунітет до того серотипу, яким заражена людина.
Важливо! Уточнити у туроператорів інформацію про ситуацію з холери в країні планованого перебування.
Сприйнятливість до холери висока. Групами ризику при холері є діти, а також особи, що страждають гастритами з пониженою кислотністю, що перенесли резекцію шлунка, що вживають алкоголь.
Шляхи передачі: водний, харчовий, контактно-побутовий.
Фактори передачі:
- забруднена вода: холерою можна заразитися, використовуючи забруднену воду з відкритих водойм для пиття, миття посуду, овочів та фруктів, захоплюючи її під час купання;
- харчові продукти, забруднені в процесі приготування і (або) реалізації, морські продукти (особливо молюски, що вживаються в їжу сирими або погано провареними), фрукти і овочі (низько зростаючі і удобрюючи екскрементами і відходами при зрошувані забрудненою водою).
- найбільш небезпечні для зараження продукти, які не піддаються термічній обробці;
- предмети вжитку, забруднені виділеннями хворого;
- брудні руки.
Щоб попередити зараження, виїжджаючи в країни, неблагополучні по холері
• Не вживайте воду для пиття і для побутових цілей (миття овочів, фруктів, іграшок та інших предметів) з випадкових джерел. Вживайте воду кип'ячену або бутильовану або підкислену (лимонною кислотою), соки.
• Утримайтеся від використання льоду для охолодження різних напоїв.
• Купатися у водоймах, дозволених для організованого відпочинку, не полощіть горло некип'яченої водою і не ковтайте воду при купанні
• Не ловіть самостійно крабів, мідій, рибу та інші продукти моря, океану та інших водних об'єктів (озеро, річка і т. д.).
• Регулярно і ретельно мийте руки з милом після повернення з вулиці, перед їжею і після відвідин туалету і т. д).
• Якщо ви подорожуєте з родиною або з друзями - переконайтеся, що вони теж дотримуються ці заходи обережності.
При наявності грудних дітей необхідно особливо ретельно дотримуватися таких заходів профілактики:
- перед годуванням дитини ретельно вимити руки і обробити груди чистою водою (бутильованої, кип'яченою);
- не мити груди водою з моря, океани, річки, озера, де Ви відпочиваєте (купаєтеся тощо);
- суміші для годівлі розводити тільки кип'яченою водою;
- посуд дитину мити в кип'яченій воді, зберігати в пакетах, недоступних для інших дітей;
- щодня мити дитячі іграшки водою з милом.
При появі перших симптомів діареї (проносу): необхідно негайно звернутися до лікаря!
Не займайтесь самолікуванням!