Плодородненська сільська військова адміністрація

Запорізька область, Мелітопольський район

Репейниця (Репейница) На сьогодні в нашому районі це шкідник № 1 на присадибних ділянках та соняшнику.

Дата: 05.06.2019 09:03
Кількість переглядів: 506

Репейниця (Репейница)

На сьогодні в нашому районі це шкідник № 1 на присадибних ділянках та соняшнику.

Фото без опису

Поширення

Поширений повсюдно.

Шкідливість

Зустрічаються гусениці протягом усього літа. Вони скріплюють павутиною листя, утворюючи тригранну коробочку, об'їдають її вершину, скелетують листя і виїдають в них отвори.

Мешкає шкідник на місцевості, де підвищений відсоток рослинності і забур’яненості, а саме, біля лісів, по краям полів, біля схилів пагорбів тощо.

 

Зовнішній вигляд

Метелик, з розмахом крил 53-57 мм. Гусениці шкідника мають буре забарвлення з жовтими смугами на спині і з боків. Тіло вкрите світлими волосками, шипами і плямами, що розташовані по одному ряду на кожному сегменті тіла, голова чорна. 

Самки  відкладають  по 1 яйцю на листя кормових культур (тисячелистникчертополохкропива , соя,соняшник, мати- -мачуха звичайнакропива двудомна,осот,гірчак).. Гусениця репейниці має 5 віків. Тривалість стадії куколки — 2—3тижня.

міграція

При міграциях метелики летяь групами, зі швидкістю 25—30 км/ч  і  може перелетіти  до 500 км в день[13]. Всього вона  може перелетіти 5000 км

У.шкідника . дуже короткий термін життєдіяльності – від декількох днів до декількох тижнів. Саме тому більшість до зими просто не доживають. Варто відзначити, що вони в своєму житті проходять кілька стадій: від гусениці з яйця, до лялечки і, власне, самого метелика. зимівлю  шкідник проводить в одному з цих станів.. Одні переживають зиму в стані яйця. В цьому випадку, вони від холоду ховаються в корі дерев – тут він відчувається не так сильно. Інші зимують гусеницею, загорнувшись в листі або в своїй павутинці. З початком осені ці пурхаючі створіння, впадають в стан анабіозу або ж відлітають у теплі краї. І тільки з першими ознаками тепла вони виходять з місць своєї зимівлі.

Знищення будяків і осоту, на яких переважно тримається репейниця, має велике значення в боротьбі з цим шкідником, ефективним також є застосування. Інсектицидів. При масовому розмноженні репейниця стає небезпечним шкідником сої.та інших просапних  культур.  Для  того, щоб  доживитись  та окуклитись  гусениці можуть  пошкодити  навіть знищити  посіви просапних культур..Поріг її шкодочинності — 5% заселення посівів шкідником. Хімічний  обробіток слід проводити  від 1-3 віку гусениць ( всього -5 віків.) В разі заселення  посіву більше економічного  порогу шкодочинності  слід  негайно провести  обробіток  дозволеними  до використання  препаратами  з обов’язковим  повідомленням  про проведення  хімічного  обробітку  ділянок  пасічників.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано