Плодородненська сільська військова адміністрація

Запорізька область, Мелітопольський район

Деякі питання державної реєстрації нормативно-правових актів

Дата: 03.10.2019 08:25
Кількість переглядів: 239

Деякі питання державної реєстрації нормативно-правових актів

Державну реєстрацію запроваджено з метою впорядкування видання органами виконавчої влади нормативно-правових актів, забезпечення охорони прав, свобод і законних інтересів громадян, підприємств, установ та організацій.

Державна реєстрація нормативно-правових актів проводиться відповідно до Указу Президента України від 03 жовтня 1992 року № 493 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» та Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992 року № 731.

Нормативно-правові акти набирають чинності та можуть бути направленими на виконання лише після їх державної реєстрації в органах юстиції та опублікування.

За цих підстав, кожен нормативно-правовий, який видається суб’єктом нормотворення на місцевому рівні, повинен пройти процедуру державної реєстрації в Головному територіальному управлінні юстиції у Запорізькій області.

В процесі державної реєстрації нормативно-правових актів забезпечується охорона конституційних прав, свобод і законних інтересів громадян та юридичних осіб, проголошених Конституцією та законодавством України, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколами до неї, а також, міжнародними договорами України, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України.

В процесі проведення державної реєстрації нормативно-правових актів спеціалістами Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області здійснюється їх  правова експертиза.

Експертиза нормативно-правового акта провадиться з метою встановлення повноважень суб’єкта нормотворення на прийняття цього нормативно-правового акта, забезпечення його відповідності законодавству, якості й обґрунтованості, своєчасності прийняття, виявлення можливих позитивних і негативних наслідків його дії.

Правова експертиза нормативно-правового акту це складна процедура, яка полягає в аналізі значної кількості актів чинного законодавства України, в залучені, у разі потреби, до її проведення експертів, вчених, спеціалістів місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій.

В процесі проведення зазначеної правової експертизи фахівці Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області тісно взаємодіють зі спеціалістами Запорізької обласної державної адміністрації.

Так, наказом Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області від 22 квітня 2019 року № 81/04 була створена консультативна рада з питань державної реєстрації нормативно-правових актів до складу якої увійшли,  в тому числі, кваліфіковані фахівці юридичного управління апарату Запорізької обласної державної адміністрації.

Крім того,  під час проведення правової експертизи нормативно-правих актів, які стосуються питань використання бюджетних коштів залучаються до її проведення фахівці Департаменту фінансів та Департаменту соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації, які надають висококваліфіковану фахову допомогу.

Зазначена співпраця призводить до позитивних наслідків, а також до забезпечення сто відсоткової державної реєстрації нормативно-правових актів, поданих Запорізькою обласною державної адміністрацію на державну реєстрацію.

Стабільна співпраця Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області з місцевими державними адміністраціями є запорукою дотримання основоположних принципів права, проголошених Конституцією України.

Слід зазначити, що на сьогодні реалізація у повному обсязі конституційної норми про державну реєстрацію нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади (стаття 117 Конституції України) можлива за умови врегулювання питання державної реєстрації нормативно-правових актів на законодавчому рівні.

Постановою від 20 травня 2011 року за № 3428-VI Верховною Радою України прийнято за основу проект Закону «Про нормативно-правові акти».

Нажаль на сьогодні цей важливий документ на законодавчому рівні так і не прийнятий.

Сподіваємось, найближчим часом зазначений Закон буде прийнято, що призведене до удосконалення проведення правової експертизи нормативно-правових актів.

 

В.о. начальника Головного територіального

управління юстиції у Запорізькій області                                   А.Ю.Проценко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано