Плодородненська сільська військова адміністрація

Запорізька область, Мелітопольський район

Фізична особа здає квартиру в оренду. Як звітувати про отриманий дохід?

Дата: 15.05.2020 11:12
Кількість переглядів: 187

Фізична особа здає квартиру в оренду. Як звітувати про отриманий дохід?

Якщо фізична особа-орендар нерухомого майна не є суб'єктом господарювання, то відповідальним за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету є орендодавець.

При цьому  така фізична особа -  орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу.

Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військового збору за ставкою 1,5% за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (форма декларація затверджена наказом МФУ від 02.10.2015 р. № 859 (у редакції від 25.04.2019 № 177).

Якщо квартира надається в оренду фізичною особою - орендодавцем суб’єкту підприємницької діяльності - орендарю, то податковим агентом, який відповідає за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету є орендар, тобто той, хто виплачує орендну плату такій фізичній особі.

Такий орендар нараховує, утримує та перераховує до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% і військовий збір за ставкою 1,5% за рахунок коштів, що виплачуються у вигляді орендної плати.

Фізична особа - орендодавець за підсумками року зобов’язана подати декларацію про майновий стан і доходи, де вказати суми орендної плати.

У разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості, нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця.

 

ГУ ДПС у Запорізькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано