Плодородненська сільська військова адміністрація

Запорізька область, Мелітопольський район

Шановні мешканці смт Михайлівка та району!

Дата: 20.05.2020 09:24
Кількість переглядів: 288

Шановні мешканці смт Михайлівка та району!

Михайлівське відділення поліції Василівського ВП Запорізької області в котре звертається до Вас з переконливим проханням подбати про збереження своїх особистих грошових заощаджень і майна від шахраїв.

Телефонні шахрайства

Одним з основних видів злочинів в телекомунікаційному середовищі є телефонне шахрайство, яке стрімко набирає силу і перетворюється на справжню епідемію. Відгородити від шахраїв в першу чергу здатні лише уважність і розсудливість самих громадян. Жертвами шахраїв стають все без винятку - це і бізнесмени, і чиновники і звичайні громадяни. Існує кілька видів телефонного шахрайства.

Основні схеми телефонного шахрайства

Випадок з родичем

Шахрай представляється родичем або знайомим і схвильованим голосом повідомляє, що затриманий співробітниками поліції за скоєння того чи іншого злочину (скоїв ДТП, зберігання зброї або наркотиків, нанесення тяжких тілесних ушкоджень). Далі в розмову вступає нібито співробітник поліції. Він впевненим тоном повідомляє, що вже не раз допомагав людям таким чином. Але якщо раніше гроші привозили безпосередньо йому, то зараз так робити не можна, так як він боїться втратити погони. Гроші необхідно привезти в певне місце або передати якоїсь людини. Ціна вирішення питання становить суму від однієї до тридцяти тисяч доларів США.

Якщо абонент погодився привезти гроші, то йому називають адреса, куди він повинен приїхати. По приїзду в дану адресу йому повідомляють ще одна адреса, але при цьому він вже потрапляє під нагляд спільників злочинця. Люди, які здійснюють спостереження, обізнані про методи спостереження і контрнаблюденія, мають хороший досвід управління автотранспортом.

Після того як громадянин залишає гроші у вказаному місці або комусь їх передає, йому повідомляють, де він може побачити свого родича або знайомого.

Увага! Новий вид телефонного шахрайства!

Шахраї винайшли нову схему обману, за допомогою якої вони викрадають гроші з банківських карт громадян.

На стільниковий телефон абонента приходить повідомлення про те, що його банківська карта заблокована, і йому пропонується безкоштовно зателефонувати на певний номер для отримання докладної інформації.

Коли власник карти дзвонить за вказаним телефоном, йому повідомляють про те, що на сервері, що відповідає за обслуговування картки, стався збій, а потім просять повідомити номер картки та пін-код для її перереєстрації.

Отримавши реквізити пластикової карти, зловмисники переводять кошти на свій телефон, а потім знімають їх з рахунку.

Шановні громадяни! Не поспішайте повідомляти реквізити вашої карти! Переважна більшість такого шахрайства здійснюється ув'язненими, які відбувають термін у виправно-трудових установах!

Жодна організація, включаючи банк, не вправі вимагати дані вашої пластикової карти! Для того, щоб перевірити інформацію, що надійшла про блокування карти, необхідно зателефонувати в клієнтську службу підтримки банку. Швидше за все, вам дадуть відповідь, що ніяких збоїв на сервері не відбувалося, а ваша карта продовжує обслуговуватися банком.

 

Шахрайства, пов'язані з Інтернет-магазинами.

Через Інтернет Вам можуть запропонувати придбати все, що завгодно, а розпізнати підробку при покупці через мережу буває складно. Однак, дотримуючись деякі правила покупки товарів через Інтернет, можна убезпечити себе від можливих неприємностей.

Вас повинна насторожити занадто низька ціна на певний товар, а також відсутність фактичної адреси або телефону продавця. Швидше за все, вам пропонують придбати підробку або хочуть привласнити ваші гроші.

Не полінуйтеся зателефонувати продавцеві по телефону і докладніше з'ясувати вже відомі вам особливості товару, його технічні характеристики і т.д. Заминки на іншому кінці дроту або невірна інформація, яку вам повідомили, повинні стати приводом для відмови від покупки в даному Інтернет-магазині.

Наведіть довідки про продавця, вивчіть відгуки про його роботу, і тільки після цього вирішуйте - чи мати справу з обраним вами Інтернет-магазином.

Користуйтеся послугами кур'єрської доставки і оплачуйте вартість товару за фактом доставки (накладений платіж).

 

Обмін коштів.

Найчастіше жертвами шахрайства під приводом проведення грошової реформи та обміну коштів стає наймеш соціально захищена верства населення – пенсіонери.

Шахраї діють за накатаною схемою: представляються банківськими службовцями, соціальними працівниками та розповідають довірливим жертвам про нібито грошову реформу та термінову необхідність замінити старі грошові купюри на нові. При цьому, чим швидше це вони зроблять, тим краще, адже, якщо вчасно не здійснити дану операцію, можна втратити всі свої заощадження. Подібні злочини переважно вчинюються у віддалених селах, де жертвами зловмисники обирають самотніх літніх людей.

Потерпілі, не перевіряючи документів візитерів, без осторогу впускають їх до себе додому та надають всі кошти для перерахунку та перепису серії і номеру кожної купюри. Але ця процедура необхідна виключно шахраям для втілення свого плану в життя. Зловмисники перераховують гроші та кладуть їх в заздалегідь підготовлений конверт, мотивуючи це тим, що таким чином кошти підготовлені для обміну, проте насправді зловмисники непомітно замінюють конверти, підсовуючи жертві пакунок із звичайними папірцями або сувенірними банкнотами.

Якщо ж громадяни починають сумніватися та не дозволяють «гостям» проводити такі дії з власними коштами, зловмисники використовують запасний план – видивляються місця, куди потерпілі ховають гроші і в той час, коли один із шахраїв відволікає увагу пенсіонера, наприклад, проханням попити води, інший йде до схованки і забирає всі заощадження.

Вкотре звертаємося до громадян: будьте обачними та не довіряйте незнайомцям, що б ті вам не пропонували.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано