Плодородненська сільська військова адміністрація

Запорізька область, Мелітопольський район

ДО УВАГИ АГРАРІЇВ ТА ВЛАСНИКІВ ПАСІК ПРАВИЛА АГОХІМІЧНОЇ ОБРОБКИ ПОЛІВ

Дата: 24.06.2020 08:20
Кількість переглядів: 189

ДО УВАГИ АГРАРІЇВ ТА ВЛАСНИКІВ ПАСІК ПРАВИЛА АГОХІМІЧНОЇ ОБРОБКИ ПОЛІВ
На даний час бджільництво, як галузь сільського господарства, динамічно розвивається та інтенсифікується, потребує спільних зусиль щодо вирішення наявних проблем як з боку пасічників, так і з боку аграріїв, зокрема, під час використання пестицидів та агрохімікатів, упорядкування добросусідства.
У зв’язку із проведенням аграріями агрохімічної обробки полів без попередження в ЗМІ, земельний відділ селищної ради наголошує на необхідності дотримання вимог щодо застосування пестицидів та агрохімікатів.
З метою запобігання випадків отруєння бджіл просимо звернути увагу на наступне: Пунктом 7 «Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл», (Наказ Головного державного інспектора ветеринарної медицини від 30.01.2001 № 9, зареєстровано в міністерстві юстиції України від 12.02.2001 № 131/5322), передбачено інформування власників пасік за три доби до хімобробок із зазначенням застосовуваного отрутохімікату, місця (у радіусі 7 км), часу і способу проведення обробки.
Вказують час ізоляції бджіл. Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Не допускають обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.
Згідно з підпунктом 5.26 пункту 5 «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» (затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.12.1996 №382) забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби зі шкідниками та хворобами сільгоспкультур, лісових та інших угідь, які розташовані ближче:
а) 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;
б) 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду;
в) 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільгоспкультур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів,виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.
Відповідно до статті 38 ЗУ «Про бджільництво» порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законами України.
Відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин, а також у порушенні технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, що призводить до погіршення умов у ареалах розселення бджіл.
Але враховуючи все вище викладене, хочемо наголосити на тому, що відповідальність за дотриманням норм у галузі бджільництва повинні нести як аграрії так і бджолярі. Бо деякі прикрі інциденти вказують на те, що попри проведене фермерським господарством інформування власників пасік про проведення хімічної обробки полів, бджолярі зі свого боку не вжили ніяких заходів безпеки. Тому в даному випадку, загибель бджіл повністю пов’язана з халатністю власника пасіки.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано