Плодородненська сільська військова адміністрація

Запорізька область, Мелітопольський район

ОБЕРЕЖНО, ГРИП ПТАХІВ!

Дата: 20.01.2021 13:23
Кількість переглядів: 193

ОБЕРЕЖНО, ГРИП ПТАХІВ!

Останнім часом однією з небагатьох найнебезпечніших інфекцій для птиці є пташиний грип. Його розповсюдження приводить до суттєвих збитків у галузі птахівництва, а саме: знищення поголів’я птиці, накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, додаткові ветеринарно-санітарні заходи.

 Вперше Україна зіткнулася з високопатогенним вірусом грипу птиці у 2005-2008 роки. Спалахи грипу птиці підтипу H5N1 були зареєстровані в АР Крим, Херсонській, Одеській та Сумській областях. Нова хвиля високопатогенного грипу птиці нового підтипу H5N8 розпочалася в Україні в листопаді 2016 року в Херсонській області. В 2017 році був зафіксований випадок в Кіцманському районі Чернівецької області. Темпи нарощування міжнародних зв’язків призводять до швидкого розповсюдження грипу як в країнах Центральної Азії, Європи, Північній Америці так і в Україні.

У 2020 році в країнах Європи суттєво ускладнилася епізоотична ситуація щодо високопатогенного грипу птиці. При цьому значна кількість випадків (72) зареєстрована на шляху міграції дикої перелітної птиці з півночі та пролягає через територію України. При ліквідації  вказаних випадків захворювання в сусідніх  країнах  знищено  понад  3  млн  голів  птиці.   В грудні  2020 року  було виявлено  8  випадків  грипу  птиці  в  Миколаївській  (3), Київській (2), Херсонській (1) областях.

Грип птиці (класична чума птахів (КЧП), ексудативний тиф, заразна нежить птахів, брауншвейзька хвороба курей, заразний катар дихальних шляхів качок) — гостре висококонтагіозне вірусне захворювання сільськогосподарської, синантропної та дикої птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту й великою загибеллю птиці.

     Пташиний грип як вірусна інфекція виникає природним чином серед диких, перш за все, водоплавних птахів. Сприйнятливі кури і качки будь-якого віку, а також інші види птахів, у тому числі індики, страуси, цесарки, перепели, буревісники, фазани, горобці, лебеді, чайки. Молодняк водоплавної птиці хворіє на грип тяжко з відходом до 80%.

   Грип птиці здатний тривалий час зберігатися в тушках птиці та у фекаліях, особливо за низької температури: при -4 °С кілька тижнів, а при -60 °С зберігає активність протягом декількох років. Залежно від субстрату, в якому знаходиться вірус, він інактивується при температурі 56 °С за 1–3 год., при 60 °С за 10–30 хв., при 70 °С за 2–5 хв. На інфікованому пір'ї збудник грипу не втрачає патогенності протягом 18-20 діб.

    Вірус надійно знешкоджує 2%-й їдкий натр, 3%-й розчин хлорного вапна, 5%-й креолін, 5%-й фенол, 2%-й формальдегід, 2%-на азотна кислота, 2%-й ефір, 2%-й хлороформ протягом 10–30 хв. Пряме сонячне проміння знезаражує вірус за 50–55 год, температура 55–60 °С – 30–50 хв, а 65–70 °С – за 5хв.

   Поширенню хвороби сприяють синантропні й дикі птахи, гризуни, комахи, транспортні засоби, та недотримання правил утримання птиці.

    Найбільш ймовірними видами мігруючих птахів, які можуть занести збудника пташиного грипу в Україну, можна вважати чернь чубату та червоноголову (попелюх), довгоносого креха, сизих і сріблястих мартинів (чайка). Лебеді-шипуни серед диких птахів виявилися найбільш сприйнятливими і високочутливими до високопатогенного пташиного грипу.

    Основним шляхом передачі збудника є повітряно-крапельний. У період гострого перебігу хвороби у птахів-несучок інфекція може передаватися трансоваріально. Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем та при кашлі і чханні.

    Зараження відбувається через прямий контакт у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через підстилку, гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами, тушками забитої птиці, не знешкодженими відходами забою, яйцями, пухом та пір’ям хворої птиці.

    Інкубаційний період складає 1–4 дні. Гостра форма грипу супроводжується різноманітними клінічними проявами системної інфекції з переважним ураженням органів травлення, дихання, репродукції, а також нервової системи. У хворої птиці проявляються різні поєднання наступних симптомів: пригнічення, сонливості, зниження апетиту, кашлю, хрипів, чхання, рясної сльозотечі, діареї, тремору, порушення координації рухів, ціанозу непокритих пір'ям ділянок шкіри (особливо гребінця і сережок), набряку голови, скуйовдженого пір'яного покриву, зниження несучості і якості шкаралупи яєць. Смерть наступає протягом 1–2 діб після появи перших симптомів.

Падіж птиці може досягати 80–100%.

Лікування високопатогенного пташиного грипу не розроблено!!!  

Для специфічної профілактики використовують атенуйовані або інактивовані вакцини.

           

Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:

  • здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
  • здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
  • інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
  • дотримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);
  • утримувати різних види птахів окремо;
  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;
  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
  • проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  • забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;
  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території навколо;
  • проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

 

При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити територіальний орган Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужбу) у Михайлівському районі!

Як що не повідомити про хворобу своєчасно, це може призвести до швидкого поширення грипу на певній території та до значних економічних збитків внаслідок зниження продуктивності та загибелі птиці. При будь-якій підозрі необхідно звернутися до Михайлівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за телефонами: (06132) 2-29-64,  E-mail: mihaylivskiy@gudpss-zp.gov.ua

                                                                          Михайлівське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Запорізькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано