Плодородненська сільська військова адміністрація

Запорізька область, Мелітопольський район

СКАЗ, як гостре інфекційне захворювання тварин та людей

Дата: 16.02.2021 16:23
Кількість переглядів: 172

СКАЗ, як гостре інфекційне

захворювання тварин та людей

 

Михайлівська районна державна лікарня ветеринарної медицини інформує:

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин вірусної етіології, з рановим механізмом передачі інфекції, ураженням центральної нервової системи. В Україні дане захворювання реєструється в усіх областях і природно-географічних зонах.

Збудник сказу - вірус, який живе і розмножується лише в живому організмі, в головному і спинному мозку. Особливо накопичується в слинних залозах. Джерелами сказу є дикі тварини, головним чином із сімейства собачих (вовки, лисиці), а також кажани. Небезпека цих тварин обумовлена наявністю в їх слині великої концентрації вірусу (у вовків - в 90-100%, лисиць - в 80-90%, собак і кішок - в 50%).

Сказ - ранова інфекція, при якій зараження найчастіше відбувається при укусі. Але є випадки зараження при послинені пошкоджених шкірних покривів і слизових оболонок людини хворими на сказ тваринами, при розробці туш тварин, при контакті із забрудненою слиною шкірою. Хворі сказом тварини виділяють вірус із слиною впродовж усього періоду хвороби. Тяжкість клінічних проявів залежить від багатьох чинників: місця проникнення вірусу в організм, його вірулентності та дози, стану організму людини або тварини. Вірогідність зараження при укусах хворими собаками становить 14%, лисицями - до 30%, вовками - 70%. Тривалість інкубаційного періоду залежить від локалізації укусу (обличчя, шия, нижні або верхні кінцівки, тулуб).У людини інкубаційний період може тривати місяцями, в середньому 30-90 днів, найкоротший - 7 днів. Враховуючи те, що вірус в слині тварини, яка нанесла укус,  з'являється за 7-10 днів до появи клінічних симптомів, тому цю тварину необхідно ізолювати і проводити за нею 10-денний ветеринарний нагляд. КАТЕГОРИЧНО забороняється знімати шкури із підозрілих на захворювання полеглих тварин.

Постраждалі від укусів та подряпані бродячими, домашніми або дикими тваринами, повинні негайно звернутися за допомогою до медичного закладу для отримання невідкладної допомоги і вирішення питання з проведення лікувально-профілактичної вакцинації. При можливості необхідно самостійно промити рану значною кількістю мильної води, краї рани змазати 70-градусним спиртом або 5% розчином йоду, накласти асептичну суху пов’язку і звернутися до лікаря. Необхідно пам'ятати, що захворювання завжди закінчується смертю!

Для лікування застосовується антирабічна вакцина та імуноглобулін, які є абсолютно нешкідливими для людини. Нині антирабічне лікування в Україні є безкоштовним. Тільки лікар може оцінити ризик можливого зараження вірусом сказу і призначить, при необхідності, курс імунізації. У жодному разі не відмовляйтеся від призначеного лікування та самовільно не переривайте його - це може привести до трагічних наслідків.

Враховуючи складну епізоотичну ситуацію щодо сказу на території всієї країни, застосовуючи авіатранспорт, Держпродспоживслужбою України у 2020 році проведена масштабна антирабічна пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин. Зокрема, в рамках цієї Програми, проведено пероральну вакцинацію і в Запорізькій області, в тому числі на початку жовтня у нашому районі.

З метою посилення профілактичних заходів боротьби зі сказом на території району рішенням районної ради від 22.12.2016 №21 затверджена та виконується «Програма профілактики і боротьби зі сказом на території Михайлівського району на 2017-2021 роки», яка виконується спеціалістами  Михайлівської районної державної лікарні ветеринарної медицини:

- в повному обсязі проводяться щеплення проти сказу домашніх тварин, а в вогнищах сказу і сільськогосподарських тварин . Щеплено проти сказу собак - 9122 гол, котів - 6507 гол., великої рогатої худоби – 49 голів та 5 голів дрібної рогатої худоби;

- постійно проводиться клінічний огляд та нагляд за тваринами, які нанесли укуси людям чи тваринам. У 2020 році знаходились під наглядом: собак - 16 голів, котів - 2 тварини; 

- постійно проводяться заходи щодо  регуляції чисельності популяції червоної лисиці та вовків сумісно з представниками Михайлівської районної організації УТМіР в мисливських угіддях району;

- проводиться роз’яснювальна робота серед населення щодо небезпеки та профілактики сказу, Правил утримання та вигулу собак: проведено – 4543 бесід, публікацій в місцевих засобах інформації - 1 стаття;

- проведено досліджень патологічного матеріалу на сказ - 28 проб, з них підтверджено позитивних випадків - 2 (лисиці в мисливських угіддях).  Оздоровлено один неблагополучний пункт щодо сказу тварин (Рішення РДНПЕК №2 від 17.02.2020р. «Про зняття карантинних обмежень з території с. Молодіжне Мар’янівського старостинського округу Плодородненської селищної ради та оголошення її територію благополучною щодо сказу тварин»), оголошених неблагополучних – жодного.

Епізоотична ситуація зі сказу тварин на території Михайлівського району залишається напруженою, але контрольованою. Однією з причин складної ситуації щодо сказу в районі є невирішеними питання щодо безпритульних собак та котів на територіях населених пунктів.

Для захисту себе і оточуючих від сказу, необхідно:

- дотримуватися встановлених правил утримання домашніх тварин (собак, кішок);

- для проведення профілактичних щеплень проти сказу щорічно в обов'язковому порядку приводити своїх улюбленців до ветеринарної лікарні за місцем проживання;

- у випадках змін в поведінці домашньої тварини, отримання ним ушкоджень від іншої тварини, смерті без видимих на те причин, не слід позбавлятися від цієї тварини, а необхідно обов'язково звернутися до ветеринарного фахівця для встановлення спостереження за твариною, або з'ясування причини смерті тварини;

- слід нагадати дитині про необхідність інформування дорослих у випадку навіть незначних ушкоджень, нанесених тваринами;

- оскільки здорові дикі тварини, як правило, уникають зустрічі з людиною, то при появі диких тварин в особистих селянських господарствах необхідно бути обережним та прийняти всі запобіжні заходи у забезпеченні безпеки себе і ваших близьких.

 

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Ваше здоров'я у Ваших руках! Дбайте про нього! ЗВЕРТАЄМО ОСОБЛИВУ УВАГУ, ЩО ВАКЦИНУВАТИ ДОМАШНІХ ТВАРИН (СОБАК, КОТІВ) ПРОТИ СКАЗУ ПОТРІБНО ПОСТІЙНО.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано