НЕБЕЗПЕЧНІ НІТРАТИ
Перші весняні овочі, ягоди, фрукти дуже нас радують. Однак, аби вони принесли нам лише користь, а не шкоду, слід враховувати, що перші весняні культури можуть містити досить велику кількість нітратів, і необхідно знати способи їх знешкодження.
Що ж таке нітрати? Нітрати - це солі азотної кислоти, які містяться в ґрунті і які потрібні рослинам для їх повноцінного росту. Це будівельний матеріал, який перетворюється в білок для рослинних клітин. Під час вирощування городніх культур у сільському господарстві використовують нітратні добрива, збагачуючи ними ґрунт для кращого росту овочів, ягід, фруктів.
Нітрати - це природні речовини і в нормальних кількостях вони наявні в усіх рослинах і є нешкідливими для людського організму. Шкідливими вони стають тільки тоді, коли їх кількість значно перевищує допустимі норми. Потрапляючи в організм, нітрати під впливом хімічних реакцій перетворюються в нітрити.
Нітрити вступають у взаємодію з гемоглобіном (важливий компонент крові, який транспортує кисень) і у результаті гемоглобін втрачає здатність виконувати свою головну функцію, в організмі настає кисневе голодування.
Також, надлишкова кількість нітратів призводить до утворення канцерогенів, накопичуючись в організмі, вони сприяють розвитку онкологічних захворювань.
Ознаки отруєння нітратами можуть з’явитися через 1 - 6 годин після вживання їжі з великою кількістю нітратів. З’являється нудота, блювота, біль у животі, діарея (часто з кров’ю), збільшення печінки, іноді пожовтіння білків очей, зниження артеріального тиску, охолодження кінцівок, синюшність нігтів, губ, обличчя, слизових оболонок, задишка, слабкість, сонливість, головний біль, шум у вухах, помутніння свідомості аж до її втрати.
При появі цих симптомів слід негайно звернутися до лікаря або викликати швидку медичну допомогу. До приїзду медичних працівників потрібно промити шлунок (випити 2 л холодної води й викликати блювоту). Після цього необхідно вжити кілька пігулок активованого вугілля, з розрахунку 1 таблетка на 10 кг маси тіла, чи інші сорбенти.
Усі рослинні продукти, залежно від здатності накопичувати нітрати, поділяються на три групи: низько-, середньо-, та високонітратні. До високонітратних рослин відносяться коренеплоди (морква, столові буряки, редька, редис), а також городня зелень (салат, шпинат, селера, петрушка, ревінь). До середньонітратних – картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки. До низьконітратних – фрукти і ягоди.
Повністю позбутися нітратів в рослинних продуктах неможливо і недоцільно, оскільки разом з нітратами гинуть водорозчинні вітаміни. А ось зменшити їх кількість можна. Існує декілька способів:
1. Замочити листові овочі у воді на 1,5 год., періодично міняти воду, а потім промити та використовувати тільки листя, оскільки стебло вбирає найбільше нітратів.
2. Ретельно мити та чистити овочі. Зрізати біля хвостика (огірки, помідори, редиска); біля хвостика і стебла (буряк, морква); викидати верхні листки капусти, не використовувати качан і ні в якому випадку не давати його їсти дітям.
3. Не зберігати довго салати та зіпсуті овочі при кімнатній температурі, оскільки нітрати в таких умовах швидко переходять в нітрити.
4. Готувати страви з овочів в емальованому посуді.
5. Пити багато зеленого чаю, вживати продукти з великою кількістю вітаміну «С» - чорну, червону, білу смородину, оскільки «висячі» ягоди, як і фрукти (яблука, сливи, вишні, черешні, виноград) не накопичують нітратів.
В усіх ранніх овочах підвищений вміст нітратів, але всі вони накопичують шкідливі речовини в різній кількості. Тому весною краще обмежити себе у споживанні перших весняних овочів, зелені та фруктів.