Плодородненська сільська військова адміністрація

Запорізька область, Мелітопольський район

Сибірська виразка - це гостра інфекційна хвороба тварин а також людей.

Дата: 29.04.2021 13:06
Кількість переглядів: 664

Сибірська виразка - це гостра інфекційна хвороба тварин а також  людей. Останні, зареєстровані випадки сибірки у людей  у жовтні 2018 року в селі Міняйлівка Одеській області. Спалах сибірки тварин у серпні 2012 року був зафіксований  у селищі Вознесенка Мелітопольського району Запорізької області,  що   є  ще актуальним для України та потребує безумовної уваги. Збудником хвороби  є споро-утворююча бактерія Bacillus anthracis, яка характеризується гарячкою, септицемією, інтоксикацією організму, серозно-геморагічним запаленням підшкірної сполучної тканин і внутрішніх органів, утворенням набряків та карбункулів. Спори бактерій сибірської виразки можуть довгий час зберігатися в ґрунті та  активізуватися в результаті повені, злив, зсувів.                                                     

Основне джерело інфекції для людей - хворі домашні травоїдні тварини, а саме велика і дрібна рогата худоба,  дикі жуйні тварини які виділяють у зовнішнє середовище з кров’янистою рідиною, фекаліями, сечею, молоком, слиною безліч бацил сибірки та  через заражені корми.   Небезпечними осередками сибірки є старі забуті захоронення загиблих від сибірки тварин, звідки спори можуть виноситися на поверхню ґрунту під час весняного паводку та сильних дощів. Під час меліоративних, будівельних та інших земляних робіт, у місцях давніх звалища пилу  спори сибірки   можуть виноситися на поверхню землі. Зібране з неблагополучних луків і пасовищ сіно може бути причиною виникнення сибірки взимку.  Для сибірки характерна стаціонарність осередків, яка зумовлюється тривалим збереженням спор у землі,  весняно-літня сезонність, що пов’язано зі збільшенням контакту тварин із забрудненими спорами збудника пасовищами та  з кровосисними комахами.  Серед населення частіше хворіють люди, які працюють з тваринами та тваринними продуктами.

Симптоми сибірської виразки у людей: Захворювання починається гостро. Середня тривалість інкубаційного періоду захворювання 2-3 дні, можливі коливання від кількох годин до 8-14 діб. Сильний головний біль, висока температура до 40 градусів, загальне нездужання, при ураженні  шкіри утворюється  карбункул з швидким наростанням набряку і свербіння,                                                             у разі легеневої форми сильні колючі болі в грудях, задуха, при  кишкової                                                  форми - діарея з домішкою крові, ріжучі болі в животі, блювота з домішкою крові. Зараження крові (сепсис) може розвиватися в результаті будь-якого способу зараження.

Клінічні ознаки сибірки у тварин: Інкубаційний період триває 1 – 3 доби. Перебіги хвороби: блискавичний,  гострий, підгострий і хронічний. Для всіх перебігів характерні такі ознаки: різке підвищення температури тіла, прискорення пульсу й дихання, синюшність слизових оболонок, задишка. У великої рогатої худоби припиняється жуйка і лактація, кишечник здутий, спостерігаються запори або проноси, кал рідкий з домішкою крові, сеча кров’яниста. З носового й ротового отворів витікає кров’яниста піна, з ануса — кров темного кольору, сильним ознобом, прискоренням пульсу й дихання, ціанозом слизових оболонок рота й носа, пригніченням, спрагою, занепокоєнням.  Хронічний перебіг хвороби виявляється лише в разі вимушеного забою тварини та огляду туші.

 

Увага: Розтинати труп тварини при підозрі на сибірку категорично забороняється!                                                                                                                             

У тварин розрізняють септичну, карбункульозну, кишкову, легеневу та ангінозну форми хвороби, яка частіше зустрічається у свиней.

Діагностика хвороби. Діагноз на сибірку встановлюють на підставі аналізу епізоотичної ситуації, клінічних ознак хвороби, патологоанатомічних змін - (у разі випадкового розтину трупа), а також результатів лабораторних досліджень.

Профилактика. Заходи щодо профілактики сибірської виразки плануються і проводяться комплексно. У плани профілактичних заходів обов’язково включається щеплення сприйнятливих тварин проти-сибірковими вакцинами Ветеринарною, санітарно-епідеміологічною і лікувально-профілактичною службами регулярно проводиться  роз’яснювальна робота серед населення і працівників тваринництва про небезпеку сибірки для людини, а також про заходи її профілактики.. Особлива увага сільських жителів повинна бути приділена місцям випасу тварин. Категорично забороняється випас на тих місцях, де раніше були розміщені худобомогильники та місця поховання загиблих тварин. У разі купівлі тварин в особисту власність громадяни зобов’язані в установленому порядку зареєструвати придбаних тварин та доставити їх у ветеринарну установу (надати можливість доступу до тварин ветеринарним фахівцям) для обстеження і щеплення. Враховуючи шляхи і чинники передачі збудника сибірської виразки, населенню необхідно пам'ятати про небезпеку м’ясопродуктів на «стихійних ринках», про можливість зараження через тваринну сировину, а також від хворої тварини. У разі виникнення  перших ознак  захворювання   у тварин та людей  необхідно  терміново  звернутися  за медичною допомогою та повідомити ветеринарну службу Михайлівської районної державної лікарні ветеринарної медицини та її структурних підрозділів за місцем проживання. Додаткову інформацію ви можете отримати

за тел.: 2-29-64 або 2-05-98 в смт Михайлівка.

 

                                                              Михайлівська районна державна лікарня  

                                                              ветеринарної медицини


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано