Плодородненська сільська військова адміністрація

Запорізька область, Мелітопольський район

До уваги операторів ринку харчових продуктів

Дата: 01.07.2021 08:31
Кількість переглядів: 352

                  

                           До уваги операторів ринку харчових продуктів

 

Україна поступово рухається за європейським вектором розвитку. Важливим етапом у цьому напрямку є обов’язкове впровадження системи безпечності харчової продукції НАССР на всіх підприємствах, діяльність яких так або інакше пов’язана з харчовими продуктами. Це передбачає виведення вітчизняної харчової промисловості на цілком інший якісний рівень, відповідно до якого вже давно працюють економічно розвинені країни.

НАССР (англ. HACCP — Hazard Analysis and Critical Control Points) - це система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.  Ця система ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, які є визначальними для безпечності харчових продуктів.  Одна з основних цілей упровадження системи НАССР – забезпечення безпеки харчової продукції та кормів на всіх етапах харчового ланцюга «від лану – до столу».

Упровадження цієї системи в Україні регулюється Законами України    №771/97-ВР  «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів» та №2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Оператори ринку ( суб’єкти господарювання) повинні розробити, увести в дію та практично застосовувати процедури, засновані на системі НАССР (ст.20, 21 Закону №771). 

Підприємства на яких система НАССР є необхідною для впровадження:

  • на підприємствах громадського харчування (ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна,

піцерія, кулінарія, кіоск чи інший заклад, що забезпечує харчуванням невизначену кількість фізичних осіб, у тому числі це поширюється на всі заклади освіти, які надають послуги з харчування);

  • виробникам харчової продукції;
  • закладам торгівлі;
  • сільгоспвиробникам сировини в випадку здійснення приймання, зберігання та

відвантаження цих харчових продуктів, як що, згідно ЗУ №771, така діяльність виходить за поняття первинного виробництва;

  • виробникам кормів, добрив, пестицидів;
  • виробникам чистящих, дезінфікуючих засобів та обладнання;
  • тим, хто займається зберіганням, упаковкою, фасуванням готової продукції.

 

Повноцінне впровадження системи НАССР  є досить тривалим процесом, який вимагає матеріальних ресурсів.

Система НАССР повинна бути впроваджена відповідно до пп.1 п.1 прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів»:

з 09.2017р. – на молокозаводах, бійнях та підприємствах (крім малих потужностей) з переробки та виробництва м’яса, тобто харчових продуктів, у складі яких є неперероблені інгредієнти тваринного походження;

з 09.2018р. – на кондитерських фабриках, хлібозаводах, підприємствах (крім малих потужностей) з переробки й виробництва фруктової та овочевої продукції та іншої готової продукції, у складі якої відсутні неперероблені інгредієнти тваринного походження;

з 09.2019р. – на малих потужностях (підприємство відноситься до малої потужності, якщо воно сукупно відповідає наступним критеріям: постачає харчові продукти кінцевому споживачу; має не більше 10 осіб робочого персоналу; займає площу не більше ніж 400 м2; або не постачає продукти харчування кінцевому споживачу і має не більше 5 осіб робочого персоналу).

Відповідальність за відсутність впровадженої НАССР несуть оператори ринку відповідно до статті 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» у разі невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, на оператора ринку буде накладено штраф у розмірі:

на юридичних осіб – 30 мінімальних заробітних плат (у 2021 році це 180000 грн.);

на фізичних осібпідприємців – 15 мінімальних заробітних плат (у 2021 році це 90000 грн.).

Отже, відповідно до українського законодавства, якщо оператор ринку несерйозно поставився до вимоги впровадження HACCP, його чекають штрафні санкції та є загроза зупинення роботи потужності.

Наявність впровадженої системи управління безпечності харчових продуктів – це обов’язкова умова участі в тендерних закупівлях, щодо зберігання, обігу, транспортування та виробництва харчових продуктів.

 

Михайлівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби

в Запорізькій області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано