Плодородненська сільська військова адміністрація

Запорізька область, Мелітопольський район

ПОЛОЖЕННЯ про конкурс на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти Плодородненської сільської ради

Дата: 01.07.2021 09:26
Кількість переглядів: 271

           Додаток

    до рішення сесії сільської

           ради від 01.07.2021 року №1

 

ПОЛОЖЕННЯ

про конкурс на посаду керівника комунального закладу

загальної середньої освіти Плодородненської  сільської ради

1. Це Положення визначає загальні засади проведення конкурсу
на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти Плодородненської сільської ради Михайлівського району Запорізької області (далі – Положення).

2. Положення розроблено відповідно до Конституції України, Кодексу законів про працю України, законів України «Про місцеве самоврядування
в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про захист персональних даних», «Про очищення влади»,  «Про запобігання корупції», наказу Міністерства освіти і науки України від 28.03.2018р. №291 «Про затвердження Типового положення про конкурс на посаду керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 16.04.2018р. за № 454/31906, наказу Міністерства освіти і науки України від 19 травня 2020 року № 654 «Щодо примірного переліку питань», листа МОН №1/9-264 від 20.05.2020р. «Щодо окремих питань проведення конкурсу на посаду керівника закладу загальної середньої освіти».

3. Відбір кандидатури на посаду керівника закладу освіти Плодородненської  сільської ради здійснюється шляхом проведення конкурсу, що проводиться відповідно до вимог законів України  «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»  та  цього Положення про конкурс.

4. Керівником закладу загальної середньої освіти може бути особа, яка є громадянином України, вільно володіє державною мовою, має вищу освіту ступеня не нижче магістра (спеціаліста), стаж педагогічної та/або науково-педагогічної роботи не менше трьох років, організаторські здібності, стан фізичного і психічного здоров’я, що не перешкоджає виконанню професійних обов’язків, пройшла конкурсний відбір та визнана переможцем конкурсу.

5.  Повноваження керівника закладу загальної середньої освіти визначаються законодавством та установчими документами закладу освіти.

6. Не може обіймати посаду керівника закладу загальної середньої освіти особа, яка:

1) є недієздатною або цивільна дієздатність якої обмежена;

2) має судимість за вчинення злочину;

3) позбавлена права обіймати відповідну посаду;

4) за рішенням суду визнана винною у вчиненні корупційного правопорушення;

5) підпадає під заборону, встановлену Законом України «Про очищення влади».

7.  Конкурс проводиться з дотриманням принципів:

            забезпечення рівного доступу;

            законності;

            недискримінації;

            прозорості;

            доброчесності;

            ефективного і справедливого процесу відбору.

 

8.  Призначення керівника закладу загальної середньої освіти комунальної власності Плодородненської сільської ради здійснює сільський голова Плодородненської сільської ради за результатами конкурсного відбору, що проводиться відповідно до цього Положення, шляхом укладення строкового трудового договору.

        З особою, яка уже працювала на посаді керівника закладу загальної середньої освіти строковий трудовий договір укладається строком на шість років.

           З особою, яка призначається на посаду керівника закладу загальної середньої освіти вперше, укладається трудовий договір строком на два роки. Після закінчення строку дії такого строкового трудового договору та за умови належного його виконання сторони мають право продовжити строк дії відповідного строкового трудового договору ще на чотири роки без проведення конкурсу.

    До першого шестирічного строку включається дворічний строк перебування на посаді керівника закладу загальної середньої освіти, призначеного вперше.

       Особа  може бути керівником одного і того ж закладу загальної середньої освіти Плодородненської сільської ради більше ніж два строки підряд тому, що ті  розташовані в населених пунктах з одним закладом загальної середньої освіти.

 

9. Конкурс складається з таких етапів:

1) прийняття рішення про проведення конкурсу та затвердження складу конкурсної комісії;

2) оприлюднення оголошення про проведення конкурсу;

3) прийняття документів від осіб, які виявили бажання взяти участь у конкурсі;

4) перевірка поданих документів на відповідність установленим законодавством вимогам;

5) допущення кандидатів до участі у конкурсному відборі;

6) ознайомлення кандидатів із закладом освіти, його трудовим колективом та представниками батьківського самоврядування закладу;

7) проведення конкурсного відбору;

8) визначення переможця конкурсу;

9) оприлюднення результатів конкурсу.

 

10. Організаційне забезпечення проведення конкурсу здійснює виконавчий апарат Плодородненської сільської ради.

 

11. Рішення про оголошення конкурсу приймає сільський голова Плодородненської сільської ради як уповноважена посадова особа  Плодородненської  сільської  ради:

 

1) одночасно з прийняттям рішення про утворення нового закладу загальної середньої освіти;

2) не менше ніж за два місяці до завершення строкового трудового договору (контракту), укладеного з керівником закладу загальної середньої освіти;

3) упродовж десяти робочих днів з дня дострокового припинення (прийняття рішення про дострокове припинення) договору, укладеного з керівником відповідного закладу загальної середньої освіти, чи визнання попереднього конкурсу таким, що не відбувся.

 

Розпорядженням сільського голови про проведення конкурсу, також:

призначається відповідальна особа за оприлюднення на офіційному веб-сайті Плодородненської сільської ради Михайлівського району Запорізької області та на офіційному веб-сайті закладу освіти оголошення про проведення конкурсу,

призначається відповідальна особа за скерування подання до Мелітопольської районної державної адміністрації, до Управління Державної служби якості освіти у Запорізькій області, до інших установ, які можуть надавати представників до складу конкурсної комісії відповідно до цього Положення, про делегування представників до складу конкурсної комісії та підготовку проєкту рішення про формування конкурсної комісії Плодородненської сільської ради Михайлівського району Запорізької області;

призначається особа уповноважена надавати інформацію про конкурс та приймати документи для участі у конкурсі;

призначається відповідальна особа за організацію та забезпечення ознайомлення кандидатів із закладом загальної середньої освіти Плодородненської сільської ради Михайлівського району Запорізької області, його трудовим колективом та представниками органів громадського самоврядування у встановлений даним Положенням термін;

12. Оголошення про проведення конкурсу оприлюднюється на офіційному веб-сайті засновника та на офіційному вебсайті закладу освіти (за наявності) наступного робочого дня після прийняття рішення про проведення конкурсу та повинне містити:

         1) найменування і місцезнаходження закладу освіти;

         2) найменування посади та умови оплати праці;

         3) кваліфікаційні вимоги до керівника закладу освіти відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту»;

         4) вичерпний перелік, кінцевий строк і місце подання документів для участі в конкурсі;

         5) дату та місце початку конкурсного відбору, етапи його проведення та тривалість;

         6) прізвище та ім’я, номер телефону та адресу електронної пошти особи, уповноваженої надавати інформацію про конкурс та приймати документи для участі в конкурсі.

13. Для проведення конкурсу сесія Плодородненської сільської ради формує та затверджує конкурсну комісію чисельністю від 6 до 15 осіб, до складу якої на паритетних засадах входять представники:

       депутатів Плодородненської сільської ради (не більше однієї особи від однієї фракції чи групи);

       Мелітопольської районної  державної адміністрації та/або Управління Державної служби якості освіти у Запорізькій області (державні службовці);

      інститутів громадянського суспільства (громадських об’єднань керівників закладів освіти, професійних об’єднань педагогічних працівників, районної (міської) профспілкової організації та інших громадських формувань, а також експертів, фахівців у сфері загальної середньої освіти тощо.

Персональний склад конкурсної комісії, у тому числі голова та секретар конкурсної комісії, затверджуються рішенням сесії Плодородненської сільської ради.

До складу конкурсної комісії не може бути включена особа, яка:

         визнана в установленому законом порядку недієздатною або цивільна дієздатність якої обмежена;

         має судимість або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення;

         відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» є близькою особою учасника конкурсу або особою, яка може мати конфлікт інтересів.

         У роботі конкурсної комісії з правом дорадчого голосу можуть брати участь представники органів громадського самоврядування закладу освіти, на посаду керівника якого оголошено конкурс.

         Комісія у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами та цим Положенням.

         Формою роботи комісії є засідання, яке вважається правомочним за умови присутності на ньому не менше двох третин від її затвердженого складу.

         У разі відсутності на засіданні голови або секретаря комісії їх обов’язки виконує один із членів комісії, обраний на її засіданні.

Голова комісії:

здійснює керівництво діяльністю комісії, визначає порядок її роботи;

головує на засіданнях комісії;

організовує і контролює виконання покладених на комісію завдань.

 

Секретар комісії:

забезпечує ведення та оформлення протоколів засідань комісії;

готує проєкт порядку денного засідання та здійснює його розсилку членам комісії;

виконує за дорученням голови комісії іншу організаційну роботу.

 

Члени конкурсної комісії зобов’язані:

брати участь у роботі конкурсної комісії та голосувати з питань порядку денного;

заявляти самовідвід у разі наявності чи настання підстав, передбачених  статтею 39 Закону України «Про повну загальну середню освіту», що унеможливлюють їх участь у складі конкурсної комісії.

 

Конкурсна комісія:

оприлюднює рішення засідань конкурсної комісії та результати конкурсу;

перевіряє документи, подані претендентами щодо відповідності встановленим вимогам;

приймає рішення про допуск претендентів до конкурсу або відхилення їх кандидатур;

забезпечує відкритість конкурсу відповідно до вимог цього Положення;

оцінює професійний досвід, знання  учасників конкурсу;

здійснює інші повноваження, передбачені цим Положенням.

 

Конкурсна комісія приймає рішення більшістю голосів від її затвердженого складу. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови конкурсної комісії.

Рішення конкурсної комісії оформляється протоколом, який підписується всіма присутніми членами конкурсної комісії та оприлюднюється на офіційному вебсайті Плодородненської сільської ради  протягом наступного робочого дня з дня проведення засідання конкурсної комісії. Кожний член комісії може додати до протоколу свою окрему думку.       

14. Для участі у конкурсі подаються такі документи:

1) письмову заяву про участь у конкурсі з наданням згоди на обробку персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних»;

2) автобіографію або резюме;

3) копію документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;

4) копію документа про вищу освіту не нижче ступеня магістра (спеціаліста);

5) документ, який підтверджує знання української мови;

6) копію трудової книжки чи інших документів, що підтверджують стаж педагогічної діяльності не менше трьох років на момент їх подання;

7) довідку про відсутність судимості;

8) довідка про проходження попереднього (періодичного) психіатричного огляду;

9) мотиваційний лист, складений у довільній формі.

      Особа може подати інші документи, які підтверджуватимуть її професійні та/або моральні якості.

         Визначені у цьому пункті документи подаються особисто (або уповноваженою згідно з довіреністю особою) до конкурсної комісії у визначений в оголошенні строк, що може становити від 20 до 30 календарних днів з дня оприлюднення оголошення про проведення конкурсу.

      Уповноважена особа приймає документи за описом, копію якого надає особі, яка їх подає.         Особа, яка подала необхідні документи для участі в конкурсі, є претендентом на зайняття посади (далі - претендент).

15. Комісія упродовж п’яти робочих днів з дня завершення строку подання документів для участі у конкурсі:

перевіряє подані документи на відповідність установленим законодавством вимогам;

приймає рішення про допущення/недопущення до участі у конкурсі осіб, які подали документи для участі в конкурсі;

оприлюднює на вебсайті Плодородненської сільської ради  перелік осіб, яких допущено до участі у конкурсному відборі (надалі - кандидати).

За рішенням конкурсної комісії претендент не допускається до участі у конкурсі у разі:

неподання ним необхідних документів або подання документів після завершення строку подання;

невідповідності  встановленим пунктом 3 цього Положення вимогам до претендентів;

наявності у претендента незнятої або непогашеної в установленому законодавством порядку судимості, заборони займати відповідні посади або провадити певні види діяльності;

наявності судового рішення, яке набрало законної сили, за яким претендент визнаний винним у вчиненні корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією.

 Претенденти, допущені до участі в конкурсі, є кандидатами. Про прийняте конкурсною комісією рішення претенденти та учасники повідомляються секретарем конкурсної комісії протягом двох робочих днів з дня проведення засідання з розгляду документів.

16. Уповноважена особа зобов’язана  організувати та забезпечити ознайомлення кандидатів із закладом загальної середньої освіти, його трудовим колективом та представниками батьківського самоврядування не пізніше 5 робочих днів до початку проведення конкурсного відбору.

17. Конкурсний відбір переможця конкурсу здійснюється за результатами:

         1) перевірки знання законодавства у сфері загальної середньої освіти, зокрема Закону «Про повну загальну середню освіту», Закону України «Про освіту" та інших нормативно-правових актів у сфері загальної середньої освіти (форма перевірки - тестування у письмовій формі).

Тестування містить 30 тестових завдань, які формуються із загального переліку питань відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 19 травня 2020 року № 654 «Щодо примірного переліку питань», листа Міністерства освіти і науки України від 20 травня 2020 року № 1/9-264 «Щодо окремих питань проведення конкурсу на посаду керівника закладу загальної середньої освіти» та інших нормативно-правових актів у сфері загальної середньої освіти.

Кожне тестове завдання передбачає 3-4 варіанти відповідей, лише один з яких є правильним.

Тестові завдання затверджуються головою конкурсної комісії на першому засіданні конкурсної комісії.

Перед початком тестування кожний кандидат обирає собі конверт з тестовими питаннями, не відкриваючи його.

Кандидат відкриває конверт з тестовими питаннями після оголошення початку проведення тестування.

Перед складанням тестування кандидат обов’язково вказує своє прізвище, ім’я та по батькові на першій сторінці тестових завдань.

Тестування проходить письмово не довше 45 хвилин у присутності членів комісії (не менше двох третин від її затвердженого складу).

Після складання тестування на знання законодавства кандидат підписує роботу та проставляє дату вирішення тестових завдань.

Після отримання від усіх кандидатів конвертів секретар конкурсної комісії передає конверти з відповідями на тестові питання та  ключі правильних відповідей членам конкурсної комісії для визначення результатів тестування.

Для визначення результатів тестування використовується така система:

Кандидати, які відповіли на 10 і менше питань тестового завдання не можуть бути допущені до наступного етапу конкурсу.     

Оцінка кандидатам які відповіли на 11-30 питань тестового завдання розраховується шляхом множення кількості правильних відповідей на коефіцієнт 0,1 (максимальний бал- 3)

2) Перевірки професійних компетентностей шляхом письмового виконання ситуаційних завдань.

Ситуаційні  завдання  затверджуються головою конкурсної комісії на першому засіданні конкурсної комісії.

Розв’язання ситуаційних завдань проводиться з метою з’ясування спроможності кандидатів використовувати свої знання та досвід під час виконання посадових обов’язків шляхом оцінки відповідності професійної компетентності та професійних знань кандидата встановленим вимогам.      Зміст відповіді на ситуаційні завдання оцінюється відповідно до реалізації наступних компетентностей:

-         нормативно-правова компетентність (здатність реалізовувати освітню політику начального закладу відповідно до вимог і стандартів державної політики в сфері освіти);

-         управлінська компетентність (здатність ефективно здійснювати управлінську діяльність в умовах закладу загальної середньої освіти);

-         психологічна компетентність (здатність створювати сприятливий психологічний клімат у колективі, формувати атмосферу відданості справі, ініціативи та відповідальності);

-         лідерська компетентність (здатність впливати на людей і формувати команду своїх послідовників);

-         комунікативна компетентність (здатність забезпечувати ефективні комунікації в колективі).

Усі кандидати, які претендують на одну посаду, розв’язують однакові ситуаційні завдання (два завдання).

Голова конкурсної комісії обирає один із конвертів з ситуаційними завданнями та передає його секретарю конкурсної комісії. Секретар в голос зачитує ситуаційні завдання, а потім надає кандидатам бланки для виконання завдань.

Ситуаційні завдання вирішуються письмово державною мовою не довше 45 хвилин.

 Перед вирішенням ситуаційних завдань обов’язково вказуються прізвище, ім’я та по батькові кандидата. Після підготовки відповідей на аркуші проставляються підпис кандидата та дата вирішення ситуаційного завдання.

 Під час оцінювання професійної компетентності кандидатів за результатами розв’язання ситуаційних  завдань   виставляються такі бали:

– 3 бали виставляється кандидатам, які виявили глибокі знання та успішно розв’язали ситуаційні завдання;

– 1,5 бали виставляється кандидатам, які розв’язали ситуаційні завдання
в обсязі, достатньому для подальшої роботи;

– 0 балів виставляється кандидатам, які не розв’язали ситуаційні завдання в установлений строк.

Визначення результатів розв’язання ситуаційних завдань здійснюється кожним членом конкурсної комісії індивідуально та вноситься
до відомості про результати вирішення ситуаційних завдань. Остаточною оцінкою у балах за розв’язання ситуаційного завдання є середнє арифметичне значення індивідуальних оцінок членів конкурсної комісії (додаток 1).

  Кандидати, які під час розв’язання ситуаційного завдання отримали середній бал 0,5 або нижче, вважаються такими, що не пройшли конкурс. Такі кандидати не допускаються до чергового етапу конкурсу.

Зразок ситуаційного завдання

       Зміст Вчитель математики зі стажем роботи 37 років ухиляється від своєчасного обов’язкового профілактичного медичного огляду, аргументуючи свою поведінку турботою щодо підготовки учнів до ЗНО. У відповідь на вимогу директора школи терміново пройти медичний огляд вчителька звинуватила директора в упередженому ставленні до себе: «нібито натякаєте, що мені вже час на пенсію…»

       Запитання Чи є вимоги директора правомірними? Аргументуйте. Якими нормативно-правовими актами регулюється питання проходження обов’язкових профілактичних оглядів?

3) Публічної та відкритої презентації державною мовою перспективного плану розвитку закладу загальної середньої освіти, а також надання відповідей на запитання членів конкурсної комісії в межах змісту конкурсного випробування.

Кожен кандидат публічно та відкрито презентує державною мовою перспективний план розвитку закладу загальної середньої освіти. Виступ повинен тривати не більше 15 хвилин.

Оцінювання результатів публічної презентації щодо її змісту здійснюється відповідно до наступних вимог до професійної компетентності:

  • Комунікація, взаємодія, стресостійкість (володіння державною мовою, вміння публічно виступати, здатність переконувати інших за допомогою аргументів, самоконтроль);
  • Стратегічне бачення загальної картини розвитку закладу освіти, здатність визначити напрямок розвитку та строки реалізації його окремих етапів, інноваційне мислення;
  • Досягнення результатів, наявність чітко сформульованої мети, завдань, бачення кінцевого результату розвитку закладу;
  • Залучення до управління закладом освіти органів громадського самоврядування;
  • Заходи по зміцненню матеріально-технічної бази закладу.

Для визначення результатів  використовується така система:

  • 3 бали виставляється кандидатам, які відповідають вимогам;
  • 1,5 бали виставляється кандидатам, які не повною мірою відповідають вимогам;
  • 0 балів виставляється кандидатам, які не відповідають вимогам.

 Визначення результатів презентації та співбесіди здійснюється кожним членом комісії індивідуально; остаточною оцінкою у балах є середнє арифметичне значення індивідуальних оцінок членів конкурсної комісії та вноситься до відомості про результати презентації (додаток 2).

Загальна кількість балів кандидата визначається шляхом додавання балів, виставлених кожному кандидату за результатами тестування, розв’язання ситуаційних завдань та представленої презентації (максимальна сума балів- 9).

Першим за рейтингом та переможцем конкурсу є кандидат, який набрав найбільшу загальну кількість балів.

  У разі набрання кандидатами однакової кількості балів визначення переможця здійснюється членами комісії шляхом таємного голосування бюлетенями.

  У разі рівного розподілу голосів під час таємного голосування бюлетенями вирішальним у визначення переможця є голос голови конкурсної комісії.

   18. Уповноважений орган зобов'язаний забезпечити відеофіксацію  конкурсного відбору з подальшим оприлюдненням на своєму веб-сайті відеозапису впродовж одного робочого дня з дня його проведення.

 Загальна тривалість конкурсу не може перевищувати двох місяців з дня його оголошення.

19. Комісія упродовж двох робочих днів з дня завершення конкурсного відбору визначає переможця конкурсу або визнає конкурс таким, що не відбувся, та оприлюднює результати конкурсу на вебсайті Плодородненської сільської  ради.

Конкурсна комісія визнає конкурс таким, що не відбувся, якщо:

  1. відсутні заяви про участь у конкурсі;
  2. до участі у конкурсі не допущено жодного кандидата;
  3. жодного з кандидатів не визначено переможцем конкурсу.

 У разі визнання конкурсу таким, що не відбувся, проводиться повторний конкурс.

20 . Протягом трьох робочих днів з дня оприлюднення рішення про переможця конкурсу сільський голова призначає переможця конкурсу на посаду та укладає з ним строковий трудовий договір шляхом підписання контракту (Додаток №3).

 

Додаток  1 до Положення про проведення конкурсу на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти Плодородненської сільської ради Михайлівського району Запорізької області

 

ВІДОМІСТЬ
про результати оцінювання ситуаційного завдання

 

ПІБ кандидата

Оцінка члена комісії ПІБ

Оцінка  

члена комісії ПІБ

Оцінка члена комісії ПІБ

Оцінка

члена

комісії

ПІБ

Оцінка  

члена комісії

ПІБ

Оцінка  

члена комісії

ПІБ

Оцінка  

члена комісії

ПІБ

Оцінка  

члена комісії

ПІБ

Оцінка  

члена

комісії

ПІБ

Середній бал

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Додаток: бланки  вирішення ситуаційного завдання  на ___ арк.

Голова комісії                         _________________              _____________________

(підпис)                             (ініціали, прізвище)

Члени  комісії    

________________               _____________________                             ________________               _____________________

(підпис)                                (ініціали, прізвище)                                        (підпис)                                   (ініціали, прізвище)

________________               _____________________                              ________________               _____________________

(підпис)                                (ініціали, прізвище)                                        (підпис)                                   (ініціали, прізвище)

________________               _____________________                              ________________               _____________________

(підпис)                                (ініціали, прізвище)                                        (підпис)                                   (ініціали, прізвище)

________________               _____________________                              ________________               _____________________

(підпис)                                (ініціали, прізвище)                                        (підпис)                                   (ініціали, прізвище)

 

Додаток  2                                 до Положення про проведення конкурсу на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти Плодородненської сільської ради Михайлівського району Запорізької області

 

ВІДОМІСТЬ
про результати оцінювання презентації

 

ПІБ кандидата

Оцінка члена комісії ПІБ

Оцінка  

члена комісії

ПІБ

Оцінка члена комісії

ПІБ

Оцінка

члена

комісії

ПІБ

Оцінка  

члена комісії

ПІБ

Оцінка  

члена комісії

ПІБ

Оцінка  

члена комісії

ПІБ

Оцінка  

члена комісії

ПІБ

Оцінка  

члена

комісії

ПІБ

Середній бал

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

Голова комісії                         _________________              _____________________

(підпис)                             (ініціали, прізвище)

Члени  комісії    

________________               _____________________                             ________________               _____________________

(підпис)                                (ініціали, прізвище)                                        (підпис)                                   (ініціали, прізвище)

________________               _____________________                              ________________               _____________________

(підпис)                                (ініціали, прізвище)                                        (підпис)                                   (ініціали, прізвище)

________________               _____________________                              ________________               _____________________

(підпис)                                (ініціали, прізвище)                                        (підпис)                                   (ініціали, прізвище)

________________               _____________________                              ________________               _____________________

(підпис)                                (ініціали, прізвище)                                        (підпис)                                   (ініціали, прізвище)

Додаток 3

до Положення про проведення конкурсу на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти Плодородненської сільської ради Михайлівського району Запорізької області

 

КОНТРАКТ

з керівником комунального закладу загальної середньої освіти

Плодородненської сільської ради

 

Плодородненська  сільська рада Михайлівського району Запорізької області в особі сільського голови ___________________________________________, який діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі – Роботодавець), з однієї сторони, та

__________________________________________________________________ (далі - Керівник), з іншої сторони, відповідно до Закону України «Про освіту», Закону України «Про повну загальну середню освіту», наказу Міністерства освіти і науки України від 28 березня 2018 року № 291 «Про затвердження Типового положення про конкурс на посаду керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти», рішення _________ сесії Плодородненської сільської ради VIІІ скликання від ________________ року № ________________ «Про положення про порядок проведення конкурсу на посаду керівників закладів загальної середньої освіти комунальної форми власності», рішення конкурсної комісії № __________ від ________________, уклали цей контракт про нижченаведене:

 

________________________________________________________________________ призначається на посаду директора комунального закладу _______________________________________________________________________________________ Плодородненської сільської ради Михайлівського району Запорізької області терміном на _______ роки  з «___» ________ 202__ р. по «___» ________ 202__р.

  1. Загальні положення

1.1. Даний контракт є особливою формою трудового договору. На підставі контракту виникають трудові відносини між Керівником та Роботодавцем.

1.2. Терміном «Сторони» у цьому контракті позначаються «Роботодавець» та «Керівник».

1.3. За цим контрактом Керівник, з однієї сторони, зобов’язується здійснювати поточне (оперативне) управління освітнім закладом, а Роботодавець, з іншої сторони, зобов’язується створювати належні умови для організації праці Керівника.

1.4. Керівник є повноважним представником закладу освіти при реалізації покладених на нього прав та обов’язків, визначених чинним законодавством, статутом освітнього закладу, цим контрактом.

1.5. Керівник підзвітний Роботодавцю у межах встановлених законодавством, статутом закладу та цим контрактом.

1.6 На період відпустки, хвороби або відсутності з інших поважних причин Керівника, його обов’язки виконує заступник Керівника, посадовими обов’язками якого це передбачено, або особа, яка призначається рішенням виконавчого комітету Плодородненської сільської ради.

 

2. Права та обов’язки сторін

2.1. Керівник зобов’язується здійснювати безпосередньо і через адміністрацію поточне (оперативне) керівництво (управління) закладом, забезпечувати його статутну діяльність, ефективне використання і збереження закріпленого за закладом майна в порядку, передбаченому чинним законодавством України, Статутом закладу, цим контрактом.

2.1.1. Керівник зобов’язується:

- неухильно дотримуватися в своїй роботі вимог чинного законодавства України, статуту, цього контракту;

- організовувати високоефективну та стабільну роботу колективу і забезпечувати реалізацію державної політики в галузі освіти;

- виконувати та забезпечувати виконання законних рішень Роботодавця;

- забезпечувати відповідність ухвалених рішень вимогам чинного законодавства, статуту закладу, цього контракту;

- забезпечувати своєчасне надання закладом звітності та інформації, передбачених чинним законодавством України;

- забезпечувати своєчасне подання інформації з питань діяльності освітнього закладу на запит Роботодавця;

- постійно підвищувати рівень своїх знань та кваліфікації, необхідних для виконання своїх обов’язків;

- своєчасно повідомляти Роботодавця про виявлені недоліки в роботі закладу;

- вживати заходи, щодо створення в кожному структурному підрозділі і на кожному робочому місці умов праці відповідно до вимог чинного законодавства, забезпечувати створення сприятливого психологічного клімату в колективі, а також забезпечувати додержання прав працівників, гарантованих законодавством про охорону праці;

- здійснювати планування, організацію, відповідати за якість освітнього процесу;

- здійснювати контроль за ходом і результатами освітнього процесу, змістом та організацією позакласної та позашкільної виховної роботи;

- забезпечувати дотримання вимог охорони дитинства і праці;

- здійснювати усі підготовчі дії, необхідні для передачі справ, за 10 днів до закінчення строку дії цього контракту, а також передавати справи новопризначеному Керівнику в останній день строку контракту.

Передача справ полягає у проведенні інвентаризації майна та коштів, належному оформленні та наданні документації (наказів, рішень органів самоврядування закладу, планів, програм, тощо), передача печатки, ключів від сейфів і службових приміщень тощо, які знаходяться у Керівника. Передача оформляється підписанням акту прийому-передачі. 

2.1.2 Роботодавець доручає Керівнику:

- діяти від імені освітнього закладу, представляти його на підприємствах, установах, організаціях всіх форм власності;

- видавати в межах своїх повноважень, передбачених чинним законодавством України, статутом, цим контрактом накази та інші акти, давати вказівки, обов’язкові для виконання працівниками закладу;

- застосовувати заохочення та накладати дисциплінарні стягнення на працівників відповідно до вимог чинного законодавства України;

- розпоряджатися в установленому законом порядку належним майном;

- здійснювати підбір кандидатур на заміщення вакантних посад заступників та інших педагогічних працівників, призначення на відповідні посади;

- за погодженням з профспілковим комітетом затверджувати правила внутрішнього трудового розпорядку, посадові обов’язки працівників закладу освіти;

- вести і зберігати документацію закладу згідно з чинним законодавством;

- вирішувати інші питання, віднесені законодавством України, Роботодавецем, статутом та цим контрактом до компетенції Керівника.

2.1.3. Керівник укладає трудові договори з працівниками відповідно до вимог чинного законодавства України (КЗпП України, Закону України «Про освіту», Закону України «Про загальну середню освіту»).

2.1.4. При укладанні трудових договорів з працівниками, визначенні та забезпеченні умов праці та відпочинку, Керівник керується нормами чинного законодавства України з урахуванням особливостей, передбачених статутом закладу, колективним договором.

2.2.1. Роботодавець має право вимагати від Керівника достроковий звіт про його дії, якщо останній допустив невиконання чи неналежне виконання своїх обов’язків щодо управління освітнім закладом.

2.2.2. Роботодавець:

- виконує функції, покладені на нього чинним законодавством України в сфері освіти;

- забезпечує реалізацію державної політики у сфері загальної середньої освіти на території Плодородненської ОТГ;

- створює умови для здобуття мешканцями Плодородненської ОТГ повної загальної середньої освіти, прогнозує, забезпечує розвиток освіти та мережі закладів освіти незалежно від типів і форми власності відповідно до освітніх запитів населення;

- забезпечує доступність будівель, споруд і приміщень закладів освіти згідно з державними будівельними нормами і стандартами;

- здійснює контроль щодо проектування, будівництва та реконструкції будівель, споруд, приміщень закладів освіти з урахуванням принципів універсального дизайну та/або розумного пристосування;

- створює умови для розвитку закладів освіти;

- у разі ліквідації в установленому законодавством порядку комунального закладу загальної середньої освіти вживає заходів щодо влаштування учнів до інших закладів загальної середньої освіти;

- організовує нормативне, програмне, матеріальне, науково-методичне забезпечення, перепідготовку, підвищення кваліфікації, атестацію педагогічних працівників;

- забезпечує педагогічних працівників підручниками, посібниками, методичною літературою;

- сприяє проведенню інноваційної діяльності в системі загальної середньої освіти;

- забезпечує соціальний захист педагогічних працівників, спеціалістів, які беруть участь в освітньому процесі, учнів;

- надає інформацію на запит Керівника;

- своїм рішенням  звільняє  Керівника  у  разі  закінчення  строку  дії  контракту,  достроково  за  його  вимогою, а також  у  випадку  порушення  ним  чинного законодавства  та  умов  контракту;

- організовує фінансовий контроль за діяльністю закладу, дотриманням вимог Статуту закладу;

- здійснює контроль за ефективністю використання і збереження закріпленого за закладом майна.

2.3. Керівник має право:

на здорові та безпечні умови праці;

на матеріальне забезпечення за рахунок коштів фондів соціального страхування;

на звернення до суду для вирішення трудових спорів, та інші права визначені відповідним чинним законодавством;

 

 

 

3. Умови матеріального забезпечення Керівника

3.1. За виконання обов’язків, передбачених законодавством та цим контрактом, Керівникові закладу нараховується заробітна плата за рахунок коштів фонду оплати праці, запланованих в кошторисі.

3.2. Заробітна плата Керівника нараховується та виплачується відповідно до вимог чинного законодавства і складається з:                                                                                                                          - -посадового окладу, який встановлений штатним розписом та відповідає 16 тарифному розряду єдиної тарифної сітки відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 № 1298 (із змінами та доповненнями) та наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 № 557 «Про упорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» і визначений згідно з діючим законодавством України. Розмір посадового окладу може змінюватися згідно з постановою Кабінету Міністрів України та відповідно до щорічної тарифікації станом на перше вересня;                                                                                                         - надбавка за вислугу років згідно зі стажем педагогічної роботи та у відповідності до чинного законодавства України;                                                                                                                                              - надбавки за престижність праці у граничному розмірі до 30 % у межах фонду оплати праці;                                         - надбавки - у розмірі 40% посадового окладу: за складність, напруженість у роботі (Постанова КМУ №109 від 03.02.2010 №570 від 31.08.2016 року).                                                                                                     - надбавки у розмірі 20%  посадового окладу  ( ставки заробітної плати) за апробовування  державних стандартів початкової освіти ( Постанова КМУ від 23.03.2011 року № 373);                                                        Надбавки встановлюються окремим рішенням Роботодавця (у разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни зазначені надбавки та доплати скасовуються або зменшуються);                                                                                                                                  - премії відповідно до особистого внеску працівника в загальний результат роботи, Положення про преміювання, колективного договору в межах кошторисних призначень на підставі рішення Роботодавця;

- інших видів надбавок та доплат, які передбачені чинним законодавством України, зокрема постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 №1298 «Про оплату праці працівників на основі єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери». При прийнятті нормативно-правових актів, які регулюють питання оплати праці, дані умови оплати праці переглядаються у встановленому чинним законодавством порядку.                                                                                                                                                           3.3. Керівнику надається щорічна основна відпустка тривалістю 56 календарних днів. Керівнику може надаватись щорічна додаткова відпустка в порядку визначеному чинним законодавством України. Загальна тривалість щорічних відпусток не може перевищувати 59 календарних днів. Оплата відпустки проводиться виходячи із середньомісячного заробітку Керівника, обчисленого у порядку, визначеному відповідно до чинного законодавства. Одночасно з наданням відпустки Керівнику виплачується матеріальна допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу, як педагогічному працівнику відповідно до ст. 57 Закону України«Про освіту».                                                                                 Керівнику, за рішенням Роботодавця, виплачується матеріальна допомога у розмірі посадового окладу.

 

4. Відповідальність сторін. Вирішення спорів

4.1. У випадку невиконання чи неналежного виконання обов’язків, передбачених відповідними нормативно-правовими актами, статутом закладу та цим контрактом, Сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України та цим контрактом.

4.2. Спори між Сторонами вирішуються у порядку, встановленому чинним законодавством України.

 

5. Внесення змін та доповнень. Умови розірвання та продовження контракту.

5.1. Внесення змін та доповнень до цього контракту здійснюється за згодою Сторін, шляхом укладання додаткових угод.

5.2. Жодна із сторін, що уклали цей контракт, не може в односторонньому порядку приймати рішення, що змінюють положення цього контракту.

5.2. Контракт може бути припинений, або розірваний з підстав, передбачених чинним законодавством України (ст., ст. 36, 39, 40, 41 КЗпП України).

5.3. Підставами дострокового розірвання контракту, які встановлені Законом України «Про повну загальну середню освіту», є:

5.3.1. порушення вимог Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо мови освітнього процесу;

5.3.2. порушення вимог статей 30 і 31 Закону України «Про освіту»;

5.3.3. порушення прав учнів чи працівників, встановлене рішенням суду, яке набрало законної сили;

5.3.4. систематичне неналежне виконання інших обов’язків керівника, визначених Законом України «Про повну загальну середню освіту»;

5.3.5. не усунення у визначений строк порушень вимог законодавства, виявлених під час інституційного аудиту чи позапланового заходу державного нагляду (контролю).

5.4. У разі дострокового припинення, розірвання контракту, з незалежних від Керівника причин, йому виплачується вихідна допомога згідно чинного законодавства.

5.5. Якщо розірвання контракту проводиться на підставах, встановлених у контракті, але непередбачених законодавством, про це зазначається у трудовій книжці Керівника з посиланням на п.8 ч.1 ст.36 Кодексу законів про працю України

5.6. Протягом двох останніх місяців строку дії контракту Сторони можуть укласти угоду про продовження дії контракту на новий строк. Якщо така угода до дня закінчення дії контракту не буде укладена, контракт вважається припиненим.

 

6. Термін дії та інші умови контракту

6.1. Цей контракт діє з «___»__________202__ р. по «___»__________202__ р.

6.2. Контракт набуває чинності з моменту підписання його Сторонами.

6.3. Цей контракт укладений в двох примірниках, які зберігаються у кожної із Сторін і мають однакову юридичну силу.

 

7. Реквізити Сторін та інші відомості

7.1. Відомості про заклад освіти:

Повна назва закладу: комунального закладу «_____________________________________________________________________________________» Плодородненської сільської ради Михайлівського району Запорізької області.

Юридична адреса:_______________________________________________________________________

7.2. Відомості про Роботодавця:

Повна назва: Плодородненська сільська рада Михайлівського району Запорізької області Розрахунковий рахунок №_____________________________________________________________

МФО__ __, код ЄДРПОУ______

Посада, прізвище, ім’я, по-батькові керівника Роботодавця: Плодородненський сільський голова, _______________________________________________________________________________________.

Службовий телефон_____________________________________________________

7.3. Відомості про Керівника закладу:

Прізвище, ім’я, по-батькові_______________________________________________

Домашня адреса:_________________________________________________________

Домашній телефон:_______________________________________________________

Паспорт: серія______ №______________ виданий_____________________________

РНОКПП _____________________________________________________

 

РОБОТОДАВЕЦЬ

Плодородненський сільський голова

 

 

_____________ _______________ ____________

(дата)                                             (підпис)                  (Ініціали Прізвище)

КЕРІВНИК

____________________________________(посада)

 

 

_____________ _______________ ______________

(дата)                                             (підпис)                       (Ініціали Прізвище)

 

 

ПОЛОЖЕННЯ про конкурс на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти Плодородненської  сільської ради

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано