Плодородненська сільська військова адміністрація

Запорізька область, Мелітопольський район

Африканська чума свиней (АЧС)

Дата: 30.08.2021 08:32
Кількість переглядів: 198

Африканська  чума свиней (АЧС)

Африканська чума свиней (АЧС, хвороба Монтгомері) – контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків. Хворіють свині всіх вікових груп та порід в різні пори року.

В організм свиней вірус проникає через органи дихання, травлення, пошкоджену шкіру та слизові оболонки, де швидко розповсюджується по крові  та лімфатичним судинам в усі ограни та тканини тварини.

Поширюється через домашніх та диких свиней різних видів, комах, гризунів. При вирощуванні поголів’я свиней, через обладнання, яке використовуються для утримання, відгодівлі та транспортування продуктів забою від заражених та хворих тварин (м`ясо, м’ясні вироби, сало, кров, кістки, шкури, тощо). 

Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.

За зовнішніми проявами АЧС важко відрізнити від класичної чуми свиней (КЧС), інкубаційний період триває 2-7 діб, інколи 15 і довше. У хворих тварин температура тіла підвищується до 40,5-42ºС. Спостерігається слабкість і пригнічений стан. Свині більше лежать, важко дихають, наступає параліч та парези задніх кінцівок, через 1-3 доби тварина гине.

З організму заражених та хворих тварин вірус виділяється з кров`ю при

носових кровотечах, з фекаліями, сечею, слиною, секретами носової порожнини, та є виключно стійкий до навколишнього середовища, включаючи висушування, заморожування та перетлівання. Залишається життєздатним на протязі тривалого часу в фекаліях, до 16 діб крові, в ґрунті та на різних поверхнях - (дерев’яних, металевих, цегляних) – від 16 до 190 днів.

Якщо не повідомити про підозру на АЧС то хвороба може швидко поширитись на сусідні господарства, завдаючи значних економічних збитків внаслідок загибелі свиней та ліквідації всього свинопоголів’я в регіоні. 

Відповідно до діючої інструкції заходів щодо профілактики та боротьби з захворюванням підозрілих та хворих тварин забивають безкровним методом, трупи, гній, залишки кормів та малоцінний інвентар спалюють.

Проводять дезінфекцію, дезінсекцію та дератизацію приміщення де знаходилися хворі та підозрілі в захворюванні тварини. Приміщення заповняють свинями тільки через 6 місяців після зняття карантину та проведення біоконтролю з одержанням негативних висновків. 

Лікування не розроблене і заборонене. Вакцини для профілактики АЧС немає. Серед основних заходів спрямованих щодо профілактики та ліквідації АЧС із запобігання занесення збудника до господарства, або на подвір`я власників тварин, це утримання наявного поголів`я свиней в "закритому режимі".

ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ! БЕРЕЖИТЬ СВОЇХ ТВАРИН ВІД НЕДУГІ, А У ВИПАДКУ ПІДОЗРИ ЩОДО ВИНИКНЕННЯ ХВОРОБИ ТЕРМІНОВО ВИКЛИКАЙТЕ ЛІКАРЯ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ НА ПІДКОНТРОЛЬНИХ ТЕРИТОРІЯХ ЗА ТЕЛЕФОНАМИ:

Михайлівська РДЛВМ  067-77-59-939; 067-92-15-550; Пришибська ДВМ 097-68-65-643; Любимівська ДВМ 096-24-92-747; 097-67-76-250; Таврійська ДВМ 098-40-78-226; Тимошівський ПВМ 096-84-63-423; 097-72-79-118.

 

Михайлівське районне управління

ГУ ДПСС в Запорізькій області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано