Плодородненська сільська військова адміністрація

Запорізька область, Мелітопольський район

ПДВ: головне підприємство передає філії товари. Чи нараховувати податкове зобов’язання?

Дата: 28.10.2019 10:53
Кількість переглядів: 214

 

ПДВ: головне підприємство передає філії товари. Чи нараховувати податкове зобов’язання?

Операція з передачі для виробничого використання товарів/послуг, основних фондів від головної організації до філій, від філій до головної організації чи від однієї філії до іншої (тобто в межах балансу), не підлягає оподаткуванню ПДВ.

Відповідно до п. 185.1 ст.185 Податкового кодексу, об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст.186 ПКУ.

Постачання товарів – це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп.14.1.191 ст.14 ПКУ).

Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення (п. 3 ст. 95 Цивільного кодексу).

Оскільки філія (відокремлений підрозділ) не є юридичною особою і відповідно до п.п. 14.1.139 ст. 14 Податкового кодексу не є суб’єктом господарювання, то відсутні підстави для реєстрації філії в якості платника ПДВ.

Отже, так як в рамках однієї юридичної особи право власності не змінюється, то операція з передачі для виробничого використання товарів/послуг, основних фондів в межах балансу платника податку - головного підприємства (від головної організації до філій, від філій до головної організації, від однієї філії до іншої), не підлягає оподаткуванню ПДВ за умови, що головна організація є зареєстрованим платником ПДВ і здійснює облік своєї господарської діяльності і господарської діяльності філії як одного платника ПДВ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано