Плодородненська сільська військова адміністрація

Запорізька область, Мелітопольський район

Обов’язкові щорічні дослідження тварин.

Дата: 13.05.2021 08:56
Кількість переглядів: 278

Обов’язкові щорічні дослідження тварин. 

 

При проведенні диспансеризації  великої рогатої худоби у весняно – літній період, як одного з основних методів збереження здорового поголів’я тварин на території району  Михайлівська районна державна лікарня ветеринарної медицини здійснює діагностично - профілактичні  заходи на такі інфекційні хвороби тварин, як лейкоз, бруцельоз, туберкульоз.    

Лейкоз великої рогатої худоби - хронічне інфекційне захворювання пухлинної природи, збудником якого є ретровірус, який частіше перебігає безсимптомно, а при наявності в організмі худоби проявляється злоякісними змінами крові (лімфоцитоз), утворенням пухлин у кровотворних та інших органах і тканинах. Виділяється із організму хворої тварини з кров’ю, молоком, слиною та іншими секретами. При цьому, в організмі хворої тварини суттєво порушуються обмінні процеси, відбуваються зміни у якості молока, м’яса та накопичення в них шкідливих для організму людей та тварин продуктів обміну. Зараження тварин відбувається при контакті між собою, спільному утриманні на пасовищах, фермах, вигульних майданчиках, при доїнні хворих та здорових тварин одним доїльним апаратом, використанням нестерильних інструментів при ін’єкціях, штучному осіменінні, тавруванні, обрізці копит, ректальних дослідженнях, фіксації тварин за носову перетинку, тощо. Можливе також внутрішньоутробне зараження телят. На даний час не доведена можливість зараження людини лейкозом від великої рогатої худоби, але генетична спорідненість вірусів лейкозу ВРХ та Т-клітинного лейкозу людини не виключають можливості такого зараження у майбутньому, наприклад, внаслідок мутацій вірусів.                                                                                                        

Особливістю лейкозу є те, що розвиток клінічних проявів хвороби може тривати протягом багатьох місяців і років, при цьому візуально здорова тварина виділяє вірус у навколишнє середовище, тобто є джерелом інфекції для інших тварин. Лабораторні дослідження залишаються основним методом боротьби з лейкозом, які  проводяться в благополучних господарствах і приватному секторі один раз на рік. При отриманні позитивних результатів лабораторних досліджень інфікованих тварин ізолюють від здорових та здають на забій. Кип’ятіння, пастеризація, санітарна обробка та знезараження інструментів є одним з шляхів профілактики зараження лейкозом.                                                                              

         Бруцельоз - небезпечна інфекційна хвороба тварин і людей переважно з хронічним перебігом.  На бруцельоз хворіють люди, які заражаються від тварин або
через інфіковані продукти тваринництва, з ураженням опорно – рухового апарату, нервової та статевої системи.
                        

    Профілактичні серологічні дослідження великої рогатої худоби на бруцельоз проводять у всіх господарствах різних форм власності один раз на рік. При одержанні позитивних результатів діагноз уточнюють додатковим дослідженням.

    Профілактика бруцельозу:               

- не дозволяється завезення на територію України поголів'я великої рогатої худоби, вівець, кіз, свиней або сперму, зиготи, ембріони з неблагополучних щодо бруцельозу господарств, а також - тварин, щеплених протибруцельозними вакцинами;

 - власники господарств усіх форм власності, спеціалісти ветеринарної медицини зобов'язані не допускати придбання тварин та введення їх у
господарства без документів та погодження з Михайлівським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області;

 - обов'язково досліджувати тварин на  бруцельоз та інфекційний епідидиміт у період 30-денного профілактичного карантину, при їх уводі і виводі з господарств усіх форм власності;

 -дотримуватись ветеринарно-санітарних правил при комплектуванні, годівлі, утриманні та  використанні  тварин;            

 - не допускати контакту здорового поголів'я  тварин на пасовищі або водопої з худобою неблагополучних на бруцельоз господарств.

 - пред'являти тварин для своєчасного огляду і дослідження ветеринарним спеціалістам.                                                         

     Туберкульоз (Tuberculosis) — хронічна хвороба домашніх і диких тварин та птиці, що характеризується утворенням у різних органах дрібних специфічних безсудинних вузликів (туберкул), схильних до сирнистого розпаду і звапнення. На туберкульоз хворіє людина.

Розрізняють 5 видів патогенних мікобактерій збудника туберкульозу. Різні види мікобактерій можуть спричинювати захворювання у різних видів тварин, та у людини. Наприклад, мікобактерії бичачого виду можуть бути збудниками захворювання, як у людини, так і у всіх господарських та хутрових тваринах, але  птахи до мікобактерій обох видів не чутливі. Мікобактерії пташиного виду крім птахів можуть викликати захворювання у свиней, коней, собак, вівець та кіз. Зараження великої рогатої худоби пташиним видом супроводжується локалізацією процесу в легенях та виміні. Від птиці люди можуть заразитись під час догляду за нею, а також при вживанні сирих яєць. Із домашніх тварин найбільш чутливою є велика рогата худоба, свині, коні; з птахів частіше хворіють кури, фазани. Основним джерелом збудника інфекції є хворі на туберкульоз тварини й птиця, рідше — хворі люди. З організму збудник виділяється з харкотинням, фекаліями, молоком, в окремих випадках із сечею та спермою.

Факторами передачі збудника є: повітря, корми, вода, підстилка та інші предмети, які забруднені виділеннями хворих тварин.

Туберкульоз великої рогатої худоби є типовою стійловою інфекцією, але   зараження спостерігається і при пасовищному утриманні. Інкубаційний період триває 2 – 6 тижнів. Початок захворювання у заражених тварин виявляється появою алергічних реакцій на туберкулін. Клінічні ознаки хвороби з’являються значно пізніше, а ураження найчастіше виявляють під час після забійного огляду органів.

Діагноз на туберкульоз установлюють комплексно, використовуючи основні й допоміжні методи діагностики. Основні методи діагностики включають: клінічний огляд тварин, одноразову внутрішньошкірну туберкулінову пробу, патологоанатомічне і бактеріологічне дослідження.

Профілактика туберкульозу тварин яка спрямована на підтримку епізоотичного благополуччя господарств різної форми власності передбачає: своєчасне виявлення хворих на туберкульоз тварин та негайне здавання їх на забій; проведення оздоровчих протитуберкульозних заходів; суровий контроль за завезенням та переміщенням тварин з інших господарств; забезпечення належних ветеринарно – санітарних вимог утримання та годівлі тварин; ізольоване вирощування молодняку; своєчасний вигул худоби та не допускання на випасах і водопоях контактів здорової худоби з хворою або  підозрілою на хворобу твариною.

Додаткову інформацію ви можете отримати за тел.: 2-29-64 або 2-05-98  

Михайлівська районна державна лікарня ветеринарної медицини


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано